[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 23، شماره 4 - ( دى 1384 ) ::
جلد 23 شماره 4 صفحات 383-390 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی آلودگی باکتریایی در انواع مختلف بستنی در سطح شهر تهران، سال 1382
چکیده:   (1930 مشاهده)
در کشورهای در حال توسعه، آلودگی مواد غذایی و بیماری های ناشی از آن همواره به عنوان یکی از مهم ترین مشکلات در ساختار بهداشتی بهداشت به شمار می آید. یکی از علل ایجاد مسمومیت و بیماری های روده ای، مصرف مواد غذایی آلوده است. شیر و فرآورده های لبنی در تمامی کشورهای دنیا بخشی از غذای روزانه مردم را تشکیل می دهند و به سبب مواد غنی موجود در این فرآورده های غذایی و سهولت آلودگی آن ها، از لحاظ مسمومیت غذایی نیز حایز اهمیت هستند. در این میان آلودگی بستنی که از فرآورده های شیر محسوب می شود، در خور توجه است. هدف از این مطالعه بررسی آلودگی های باکتری یایی در انواع مختلف بستنی توزیع شده در شهر تهران اعم از بستنی هایی که شیر در تهیه آن به کار رفته و همچنین بستنی های میوه ای بوده است.در این بررسی توصیفی، جمعا 100 نمونه بستنی غیرپاستوریزه و 30 نمونه بستنی پاستوریزه و 50 نمونه قاشق و لیوان یک بار مصرف از قسمت های مختلف شهر تهران به صورت Random systematic sampling برای انجام مطالعه انتخاب شدند. جهت جداسازی باکتری ها از محیط های مک کانکی آگار، یرسینیاسلکتیوآگار، پالکام و سایر روش های جداسازی باکتر های پاتوژن استفاده شد. در بین 100 نمونه بستنی غیر پاستوریزه، در 87% موارد و در بین 30 نمونه بستنیپاستوریزه، در 30? موارد باکتری هایپاتوژن جدا شد. بیشترین باکتری بیماری زای جدا شده در بستنی های غیر پاستوریزه، استافیلوکوک اورئوس (%74) و سپس اشریشیا کلی (%24) بود در حالی که در بستنی های پاستوریزه، اشریشیا کلی (%13.4) بیشترین باکتری بیماری زا و سپس استافیلوکوک اورئوس (%6.7) قرار داشت. در نمونه های بستنیهیچ موردی از سالمونلا، پرسینیا انتروکولیتیکا و لیستریا جدا نشد. در قاشق و لیوان نیز باکتری مشاهده نگردید.با توجه به این مساله که شیر و فرآورده های آن محیط مناسبی برای رشد و بقای و تکثیر باکتری ها می باشد و با در نظر گرفتن گزارش هایی از سراسر دنیا مبنی بر ایجاد بیماری به واسطه مصرف بستنی و نتایج این مطالعه، رعایت بهداشت در تهیه و توزیع این ماده غذایی امری ضروری به نظر می رسد.
واژه‌های کلیدی: بستنی غیرپاستوریزه، بستنی پاستوریزه، آلودگی میکروبی
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۸۵/۶/۱۵
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


بررسی آلودگی باکتریایی در انواع مختلف بستنی در سطح شهر تهران، سال 1382. مجله علمی سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران. 1384; 23 (4) :383-390

URL: http://jmciri.ir/article-1-1055-fa.html



دوره 23، شماره 4 - ( دى 1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران Journal of Medical Council of Iran
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3796