دوره 42، شماره 1 - ( 1403 )                   جلد 42 شماره 1 صفحات 38-33 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)
چکیده:   (430 مشاهده)
چکیده
زمینه: شیوع اخیر کرونا ویروس جدید (SARS-COV-2) از دسامبر 2019 تهدید مهمی برای سلامت جهانی بوده و در این میان توجه به بیماریهای زمینه ای افراد درگیر و نقش این بیماریها در روند عفونت حائز اهمیت است. کبد ممکن است تحت تأثیر قرارگرفتن در معرض ویروس، داروهای متابولیزه شونده در کبد، التهاب ناشی از فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی و احتمالاً بیان گیرندههای مسیرهای مشابه دخیل در به راه افتادن فرآیند التهاب در واردشدن بیشتر ویروس COVID-19 به سلولها مؤثر باشد و البته خود نیز در معرض آسیب باشد.
روش کار: در این مطالعه مروری، تحلیل محتوی متون مرتبط با مقوله سلامت و عملکرد کبد در بیماران مبتلا به عفونت کووید-19 با بررسی پژوهشهای نمایه شده در پایگاههای اطلاعاتی بین المللی PubMed ،Google Scholar و Scopus صورت پذیرفته است.
یافته ها: با توجه به اینکه حدود 10% از مبتلایان به عفونت شدید کووید-19 دارای مشکلات کبدی وخیم و دردسرساز هستند، ارزیابی عملکرد و وضعیت کبد بیماران حین ابتلا و پس از بهبود چالشی مهم است. انواع اختلالات کبدی و سطوح غیرطبیعی آمینوترانسفرازها در نزدیک به نیمی از بیماران مبتلا گزارش شدهاند و حتی در برخی موارد در بیماران آسیب کبدی بسیار شدید نیز ثبت شده است. داشتن سابقه قبلی ابتلا به هپاتیت ممکن است دلیل افزایش تکثیر ویروس در طول عفونت SARS-CoV-2 باشد.
نتیجهگیری: در بیماران مبتلا به بیماریهای کبدی از یک طرف ضروری است به تغییرات در بیماری اولیه کبد توجه شود و نظارت و ارزیابی عملکرد کبد در بیماران مبتلا به بیماریهای شدید در طول درمان تشدید شود. از سوی دیگر، درمانگر بایستی به دقت علل آسیب کبدی را در ترکیب با تغییرات پاتوفیزیولوژیکی ناشی از COVID-19 شناسایی و پایش مستمر کند. همچنین به موازات درمان فعال بیماری اولیه، درمان محافظت کننده از کبد نیز باید برای کاهش آسیب کبدی نیز انجام شود.
 
متن کامل [PDF 398 kb]   (132 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: عمومى

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.