زمینه: اهمیت رسانهها در زندگی امرزوه به حدی است که پرداختن به مسأله سلامت بدون توجه به نقش رسانهها امکان ندارد. از این رو شناخت عوامل مرتبط با استفاده مخاطبان از برنامههای پزشکی رسانهها به سازمانهای متولی سلامت کمک میکند.
روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است. روش مورد استفاده در این تحقیق پیمایش بوده، همچنین از پرسشنامه به عنوان ابزار سنجش و اندازهگیری متغیرها استفاده شده است. نمونه آماری نیز با حجم 600 نفر از میان شهروندان بالای 18 سال شهر تهران در نیمه اول سال 1392 انتخاب شده است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار spss استفاده گردید.
یافتهها: یافتههای تحقیق نشان میدهد با افزایش متغیر سن میزان استفاده از برنامههای پزشکی رسانه کاهش مییابد به این معنا که بیشترین میزان استفاده در بین گروه سنی 18 تا 30 سال با 5/48 درصد و کمترین میزان استفاده در گروه سنی 45 سال به بالا با 8/20 درصد میباشد. اما در مورد متغیر میزان تحصیلات، یافتهها نشان داد با افزایش میزان تحصیلات، میزان استفاده از برنامههای پزشکی نیز افزایش مییابد. به این معنا که بالاترین میزان استفاده در افراد دارای مدرک لیسانس و بالاتر با 5/72 درصد و کمترین میزان استفاده در افراد دارای مدرک دیپلم و زیر دیپلم با 5/27 درصد است. همچنین بین متغیرهای مستقل «میزان رضایتمندی پاسخگویان از برنامههای پزشکی رسانهها» (Gamma = 0/916) و (000/0<0/01= P)، «میزان اعتماد به اطلاعات پزشکی ارائه شده توسط رسانهها» (Gamma =0/858) و (000/0<0/01=P)، «میزان دسترسی مخاطبان به امکانات پزشکی» (Gamma =0/315) و (000/0<0/01=P) و متغیر وابسته «میزان استفاده از برنامههای پزشکی رسانهها» رابطه معناداری وجود دارد.
نتیجهگیری: با توجه به رابطه تحصیلات و استفاده از برنامههای پزشکی میتوان نتیجه گرفت شکاف آگاهی و شکاف سواد بهداشتی در بین مخاطبان مشهود است.
همچنین عامل رضایتمندی مخاطبان از برنامههای پزشکی رسانهها نیز نقش به سزایی در استفاده مخاطبان از این برنامهها دارد، رسانهها تا حدود زیادی در رفع نیازهای بهداشتی مخاطبان موفق بودهاند اما یافتهها همچنین نشان داده مخاطبان توصیههای پزشکی اکثر رسانهها را با پزشکان متخصص در میان میگذاشتند تا از صحت و سقم آن اطلاع یابند که این نیز مسؤولیت سنگین و نیاز به برنامهریزی دقیقتر مسؤولان پزشکی کشور را در مرحله بعد از مواجهه با پیامهای پزشکی رسانهها نشان میدهد.
واژگان کلیدی: ارتباطات سلامت، شکاف آگاهی، سواد رسانهای، استفاده و رضایتمندی
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |