زمینه: برای ارزیابی وضعیت سلامت ابزارهای مختلفی در دسترس است. پرسشنامه سنجش وضعیت سلامت سازمان جهانی بهداشت به عنوان یک ابزار مختصر و استاندارد در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این پرسشنامه وضعیت سلامتی فرد را در 9 حیطه اندازهگیری میکند. مطالعه حاضر به منظور ترجمه و اعتبار سنجی پرسشنامه وضعیت سلامت سازمان جهانی بهداشت در ایران انجام شده است.
روش کار: در مطالعه روایی حاضر ابتدا پرسشنامه به روش ترجمه باز ترجمه به فارسی برگردانده شد. اعتبار این پرسشنامه توسط 10 نفر از متخصصین محتوا، متدولوژی و تعدادی از شرکتکنندهها سنجیده شد. شاخص درجه توافق کلی، مناسبت و شفافیت هر سوال، مناسبت و شفافیت و جامعیت کلی ابزار محاسبه شد. برای تعیین تکرار پذیری از روش آزمون باز آزمون در 20 نفر نمونه در دسترس با استفاده از ضریب همبستگی داخل خوشهای و نیز ثبات درونی با شاخص آلفای کرونباخ استفاده شد. جهت ارزیابی روایی تمایز میانگین امتیاز به دست آمده از پرسشنامه در دو گروه سلامت خود ابراز خوب (1743 نفر) و بد (183 نفر) مقایسه شد. همین طور میانگین امتیاز پرسشنامه مورد مطالعه در دو گروه سلامت عینی (991 فرد سالم و 923 بیمار) مورد مقایسه قرار گرفت.
یافتهها: شاخص درجه توافق کلی برای شفافیت و مناسبت کلی ابزار به ترتیب 90 درصد و 70 درصد، شفافیت کلی ابزار 91 درصد، مناسبت کلی ابزار 94 درصد و جامعیت ابزار 90 درصد به دست آمد. میزان شاخص ICC بین 68/0 تا 1 با میانه 89/0 و آلفای کرونباخ کلی ابزار 76/0 محاسبه شد. میانگین امتیاز پرسشنامه در گروه با سلامت خود ابراز خوب (SD = 13.2) 3/14 و (SD = 17.9) 9/41 بود (001/0 > P).
در دو گروه سلامت عینی میانگین نمره پرسشنامه در گروه بیمار (SD = 16.8) 2/24 و در گروه سالم (SD=11.5)2/10 بود (001/0 > p).
نتیجهگیری: یافتههای مطالعه حاضر نشان داد که نسخه فارسی پرسشنامه وضعیت سلامت سازمان بهداشت جهانی دارای روایی و پایایی مطلوب برای ارزیابی وضعیت سلامت عمومی در ایران میباشد.
واژگان کلیدی: وضعیت سلامت، سازمان جهانی بهداشت، روایی محتوا، پایایی، روانسنجی
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |