Basamtabar S M, Molanuroozi K, Arab-Ameri E, Kashi A. The effect of a selected rehabilitation exercise program on motor development of autistic children - a single subject study. jmciri 2023; 41 (1) :83-94
URL:
http://jmciri.ir/article-1-3276-fa.html
بصام تبار سیده مائده، ملانوروزی کیوان، عرب عامری الهه، کاشی علی. تأثیر برنامه تمرینی منتخب توانبخشی بر رشد حرکتی کودک اوتیستیک- مطالعه تک آزمودنی. مجله علمی پژوهشی سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران. 1402; 41 (1) :83-94
URL: http://jmciri.ir/article-1-3276-fa.html
دانشگاه علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده: (829 مشاهده)
زمینه: اختلال طیف اوتیسم (ASD) یکی از اختلالات عصبی- رشدی است و به عنوان شایعترین اختلال رشد در حال پیشرفت شناخته شده است، که با نقایص حرکتی، روابط اجتماعی، رفتارها و حرکات کلیشهای همراه میباشد. با توجه به آمار رو به افزایش ابتلا به اوتیسم، مشکلات و بار زیادی که این اختلال برای کودک، خانواده و جامعه به وجود میآورد ضرورت ارائه برنامه تمرینی جامع توانبخشی جهت بهبود اختلالات رشدی این کودکان از سنین کودکی و دبستان اهمیت مییابد. از این رو تحقیق حاضر با هدف تعیین تأثیر برنامه تمرینی منتخب توانبخشی بر رشد حرکتی کودک اوتیستیک میباشد.
روش کار: در این مطالعه گزارش موردی، دو کودک اوتیسم (دختر و پسر) 8 تا 12 ساله مرکز توانبخشی شهر تهران براساس HFA و IQ (70- 90) انتخاب شدند. بعد از تکمیل فرم رضایت توسط والدین داوطلبانه در تحقیق شرکت کردند. پس از پیش آزمون به مدت 8 هفته (24 جلسه) 60 دقیقهای به تمرینات منتخب توانبخشی پرداختند. جهت افزایش دقت و تأثیرگذاری برنامه تمرینی منتخب از روش تحقیق تک آزمودنی استفاده کردیم. در پایان پس آزمون گرفته شد و جهت ارزیابی و نتیجه برنامه تمرینی بر رشد مهارتهای حرکتی درشت و ظریف از آزمون برونینکس اوزرتسکی استفاده شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد که تمرینات منتخب توانبخشی یک اقدام مؤثر در بهبود رشد مهارتهای حرکتی (درشت و ظریف) کودک مبتلا به اختلال اوتیسم بود. در آزمون BOT مهارتهای حرکتی درشت نمره آزمودنی دختر در پیش آزمون از 4 به 24 در پس آزمون افزایش پیدا کرد و در آزمودنی پسر از 13 به 43 افزایش پیدا کرد. همچنین آزمون BOT مهارتهای حرکتی ظریف نمره آزمودنی دختر در پیش آزمون از 1 به 8 و پسر از 5 به 15 افزایش پیدا کرد. هر دو آزمودنی در تمامی خرده آزمونهای مهارتهای حرکتی درشت (سرعت، دویدن و چابکی)، تعادل، هماهنگی دوسویه، قدرت و مهارتهای حرکتی ظریف (هماهنگی اندام فوقانی، سرعت پاسخ، کنترل بینایی حرکتی، سرعت و چالاکی اندام فوقانی) رشد معنیداری داشتند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد، انجام 8 هفته تمرینات منتخب توانبخشی با بهبود عملکرد فیزیولوژیکی عضلات و سیستم عصبی مرکزی و ارتقاء قابلیتهای روانشناختی باعث افزایش مهارتهای حرکتی (درشت و ظریف) در کودکان اوتیستیک میباشد.
نوع مطالعه:
گزارش مورد |
موضوع مقاله:
عمومى