Journal of medical council of iran
دوره 41، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 41 شماره 2 صفحات 151-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mirzaei E A. Independence and Relation of the Rules and Conditions of Criminal and Civil Liability of Physician towards Patients. jmciri 2024; 41 (2) :143-151
URL: http://jmciri.ir/article-1-3291-fa.html
میرزایی اقبال علی. استقلال و پیوند قواعد و شرایط کیفری و مدنی در قبال بیماران. مجله علمی پژوهشی سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران. 1402; 41 (2) :143-151

URL: http://jmciri.ir/article-1-3291-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی کردستان
چکیده:   (154 مشاهده)
زمینه: از آنجا که قواعد و شرایط مسئولیت کیفری و مدنی پزشک در حقوق کنونی ایران در قانون واحد، یعنی قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 جمع شده است، در برخی نوشته‏ها میان قواعد مزبور آمیخته است. با وجود این، احکام مزبور مستقل از یکدیگرند و ملازمه‏ای بین آنها وجود ندارد. از این رو، ضرورت و اهمیت پژوهش حاضر مورد توجه قرار دارد. این تحقیق به ‏ویژه با تأکید بر ماهیت مشترک نهاد دیه این واقعیت را تأیید میکند که بیشتر احکام دیه از قواعد مسئولیت مدنی پیروی می‏کند.
روش کار: پژوهش حاضر با روش تحقیق کیفی و تحلیل محتوی و با گردآوری اطلاعات از منابع کتابخانه‏ای و مراجعه به قوانین و مقالات حقوقی تدوین شده است.
یافته ها: نتایج پژوهش حاکی از آن است که قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 هماهنگ با اصول حقوقی و مبانی فقهی در مقام تفکیک مرزهای دو نوع مسئولیت مدنی و کیفری پزشک در قبال بیماران برآمده است و تفکیک ماهیت و آثار اذن بیمار از شرط برائت پزشک و توجه به تفاوت مفهوم تقصیر در حقوق کیفری و مدنی از جمله نقاط قوت قانون است.
نتیجه گیری: با نقد و تحلیل اندیشه‏های حقوقی درباره مسئولیت قانونی پزشکان، به نظر‏می‏آید، پاره‏ای قواعد مسئولیت مدنی پزشکان با احکام مجازات‏ها آمیخته شده است. به‏علاوه، مقررات قانون در مواردی با نقص و ابهام روبه‏رو است: اعمال مجازات حبس در فرض فوت بیمار بر اثر قصور پزشکی در صورتی که سوءنیت پزشک و یا ارتکاب خطای جزائی محرز نباشد، قابل ایراد است. از این رو، اطلاق ماده 616 قانون تعزیرات مصوب 1375 منصرف از موارد تقصیر مدنی است و در این موارد تنها ضمان دیه ثابت می‏شود. به‏علاوه، نقص و ابهام مربوط به تعیین اعمال پزشکی نامشروع با تصویب قوانین خاص قابل رفع است.
 
واژه‌های کلیدی: پزشک، مجازات، خسارت، رضایت، برائت، تقصیر
متن کامل [PDF 234 kb]   (78 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.