Journal of Medical Council of Iran
دوره 43، شماره 2 - ( 1404 )                   جلد 43 شماره 2 صفحات 34-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.ARI.MUI.REC1401.264
Clinical trials code: 00000000000


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mollabashi R, Sabri M, Omid A, Yamani N, Behshid K. Medical Errors, An Essential Assessment Tool for Continuing Medical Education of Gynecologists and Obstetricians. jmciri 2025; 43 (2) :27-34
URL: http://jmciri.ir/article-1-3354-fa.html
ملاباشی رویا، صبری محمدرضا، امید اطهر، یمانی نیکو، بهشید کامبیز. بررسی خطاهای پزشکی، ابزاری برای نیازسنجی آموزش مداوم پزشکان متخصص زنان و زایمان. مجله علمی پژوهشی سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران. 1404; 43 (2) :27-34

URL: http://jmciri.ir/article-1-3354-fa.html


مرکز تحقیقات آموزش علوم پزشکی، گروه آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده:   (22 مشاهده)
چکیده
زمینه: یکی از چالشهای اساسی در نظام خدمات درمانی، خطاهای پزشکی است. بررسی و تحلیل علل خطاهای پزشکی و برنامهریزی برای برطرف کردن این علتها و پیشگیری از خطاها نقش مهمی در ارتقاء خدمات درمانی دارد. در همین راستا، استفاده از نتایج تحلیل خطاها برای شناخت نقاط ضعف آموزش و نیازهای آموزشی دانشجویان و آموزشمداوم میتواند منجر به کاهش خطاهای پزشکی شود. هدف این مطالعه بررسی نیازهای آموزشی برنامههای آموزشمداوم متخصصین زنان و زایمان بر اساس خطاهای پزشکی ادعا شده در پرونده های زنان و زایمان سازمان نظام پزشکی شهر اصفهان در سال 1400-1401 است.
روش کار: این مطالعه به روش توصیفی مقطعی با استفاده از چک لیست محقق ساخته جهت بررسی پروندههای شکایات موجود در نظام پزشکی انجام شد. جامعه آماری آن شامل تمامی پرونده های مربوط به ادعاهای خطاهای پزشکی متخصصین زنان و زایمان، در سازمان نظام پزشکی اصفهان درسال های 1400-1401 بود (72پرونده). ابزار جمعآوری داده ها؛ چک لیست محقق ساخته ای بود که بر اساس آن اطلاعات پرونده های مورد نظر استخراج گردید. چک لیست صرفا جهت جمع آوری اطلاعات بوده و مقیاس مشخص نداشت و فقط اطلاعات مورد نیاز از یک پرونده را پوشش می داد. دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS 26 و آمار توصیفی تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها: در 72 پرونده بررسی شده، بیشترین خطای ادعا شده مربوط به خطاهای زایمانی 31 مورد  (%43/05) و پس از آن خطاهای مرتبط با جراحی زنان (%41/67)30 بود. از بین ادعای خطاهای زایمانی بیشترین خطا مربوط به آسیب حین زایمان به نوزاد (%30/55)22 بود. ادعای خطای 9 پرونده (%12/50) اثبات شده بود و برای آن حکم صادر گردیده بود. 21 مورد خطاهای ادعا شده (%29/16) منجر به فوت مادر، جنین و یا هر دو شده بود.
نتیجهگیری: با توجه به خطاهای ادعا شده بهتر است آموزش، بیشتر متمرکز بر عوارض حین زایمان و عوارض ناشی از جراحی زنان باشد. با توجه به این که تعداد کمی از خطاهای ادعا شده منجربه قصور شد؛ نیاز است اطلاعات لازم به بیماران در خصوص عوارض احتمالی هر اقدام تشخیصی یا درمانی قبل از مداخله داده شود تا از تشکیل پروندههای بیمورد قضایی یا انتظامی جلوگیری شود.
متن کامل [PDF 401 kb]   (13 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش پزشکی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.