Journal of Medical Council of Iran
دوره 38، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 38 شماره 1 صفحات 18-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

COVID-19 Crisis Management: Reengineering the Health Care System in Iran. jmciri 2020; 38 (1) :11-18
URL: http://jmciri.ir/article-1-2978-fa.html
ماهر دکتر علی، مالمیر راضیه، طغیانی راهله، صفری محمدصالح. مدیریت بحران بیمـاری کووید 19: باز مهنـدسی نظام ارائه خدمات سلامت در ایران. مجله علمی پژوهشی سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران. 1399; 38 (1) :11-18

URL: http://jmciri.ir/article-1-2978-fa.html


دانشکده مدیریت و آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
چکیده:   (11184 مشاهده)
زمینه: شیوع فعلی بیماری کووید-19باعث ایجاد وضعیت اضطراری و مخاطره آمیز برای سلامت عمومی در سطح بین المللی شده است. این بیماری باعث ایجاد علایم بیماری مشابه سرماخوردگی تا بیماری های شدید تنفسی(پنومونی) میشود و قبلا در انسان دیده  نشده بود. از این رو دولتها برای کنترل و مدیریت این بحران، تصمیمات جدیدی اتخاذ کرده اند تا خسارات کمتری به جوامع وارد شود.
هدف از نگارش این مقاله، انتقال تجربه نوین ایجاد نظام سلامت یکپارچه در مدیریت بحران بیماری کووید 19 در ایران است.
روش کار: این یک مقاله مروری است که با پژوهشی مبتنی بر مشاهده و مستندسازی تجربی
کامل شده است. ابتدا براساس مطالعات کتابخانه
ای و جستجوهای اینترنتی در پایگاههای دادهای
معتبر همچون
Scopus, Web of Science, Pubmed, Science Direct, Google Scholar و جستجوی
پیشرفته در گوگل مطالعه صورت گرفته است، همچنین مقالات موجود در سایت سازمان جهانی بهداشت و
CDC  آمریکا مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی تعداد227 متن داخلی و خارجی مورد بررسی قرار گرفت که تعداد 118  مقاله در زمینه نحوه مدیریت بحران بیماری کرونا ویروس جدید در ایران و جهان بود و در نهایت 40  مقاله مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: بحران بیماری کووید 19 باعث شد تا  از زیر ساختهای موجود مثل سامانه سپاس، HISهای بیمارستانی، سامانه سیب و غیره، سامانه جدیدی بنام سامانه سلامت شکل گیرد تا ارتباط سطوح اول، دوم و سوم از طریق آن برقرار شود. بدین نحو که پس از پیدا کردن افراد مشکوک یا مبتلا، در صورت نیاز فرد، دستور قرنطینه خانگی و یا مراجعه به مرکز جامع سلامت یا بیمارستان داده می شود  همچنین پیگیری درمان بیمار از طریق این سامانه امکانپذیر بوده و مکرراً ثبت میگردد. لذا افرادی که با بیمار در تماس بوده اند از طریق سامانه رصد شده و مراقبین بهداشتی طی تماس با این افراد اطلاعات آنها را نیز ثبت می کنند و در صورت لزوم به مراکز جامع سلامت (سطح اول) یا بیمارستان عمومی (سطح دوم) یا بیمارستان تخصصی در سطح سوم ارجاع میشوند، این در حالی است که تا پیش از این امکان پیگیری وضعیت بیماران ارجاعی از سطح یک به سطوح بالاتر میسر نبود و مدیریت بحران بیماری کووید 19 باعث ایجاد زنجیره کامل ارجاع بصورت الکترونیک در نظام سلامت ایران شد.
تا به امروز بیش از 75 درصد جمعیت ایران در این سامانه دارای پرونده الکترونیک و ثبت سوابق مربوط به بیماری شده اند و بزودی این کار برای کل جمعیت ایران نهایی خواهد شد.
ایران و دیگر کشورهای جهان سیاست های مبتنی بر شواهد  را برای مقابله با کووید-19قبل و بعد از ورود آن تدوین کردهاند. رویکرد ناکافی دولت و جامعه در مدیریت شیوع بیماری، تجهیزات پزشکی، بهداشت و گندزدایی محیط از بزرگترین چالشها در تصمیمگیری و مداخله در مبارزه با کووید-19است.مدیریت این بحران نیاز به تلاشهای حرفهای و همکاری بین بخشی و ارگانهای دولتی دارد.
نتیجه گیری: گرچه همه گیری بیماری کووید-19نگران کننده است و تدوین سیاست
های مناسب و اجرای درست آنها اهمیت بالایی دارد ولی ایران و دیگر کشورهای جهان در همین راستا تلاشهای بسیاری  میکنند. تهدید بیماری کووید 19 در ایران فرصت ایجاد سیستم یکپارچه مبتنی بر ارجاع را فراهم نموده که اکنون بیش از هر زمان دیگر نیاز به اقدامات منسجم تر و کاربردی است تا همه گیری این بیماری کنترل شود.
متن کامل [PDF 239 kb]   (9206 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.