Journal of medical council of iran
دوره 42، شماره 2 - ( 1403 )                   جلد 42 شماره 2 صفحات 57-47 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

sadeghpour M J, Dastani HoseinAdadi V. The Civil Responsibility of the Pharmacist in the Manufacture of Medicine. jmciri 2024; 42 (2) :47-57
URL: http://jmciri.ir/article-1-3231-fa.html
صادق پور محمدجعفر، داستانی حسین آبادی وجیهه. مسئولیت مدنی داروساز در ساخت دارو. مجله علمی پژوهشی سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران. 1403; 42 (2) :47-57

URL: http://jmciri.ir/article-1-3231-fa.html


گروه فقه و حقوق، دانشکده هنر و علوم انسانی، دانشگاه شهرکرد، شهر کرد، ایران
چکیده:   (192 مشاهده)
چکیده
زمینه: در کنار پزشکان، داروسازان نیز در زمرهی کسانی هستند که در فرآیند درمان، عملکرد نامطلوب آنها ممکن است عوارض جبرانناپذیری برای بیمار به دنبال داشته باشد و اقدامات ایشان میتواند در نتیجهی نهایی درمان، اثرگذار باشد. با این وجود، زوایای مسئولیت داروسازان در قبال ساخت دارو، کمتر مورد توجه قرار گرفته و اغلب پژوهشها در زمینه مسئولیت پزشک سامان یافته است. از همین رو، بررسی مسئولیت مدنی داروساز در راستای حمایت حقوقی از بیمار به عنوان مصرفکنندهی دارو دارای اهمیت و ضرورت فراوان است.
روش کار: روش گردآوری دادهها کتابخانهای بوده که با رویکردی توصیفی و تحلیلی مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: فقهاء و حقوقدانان، اغلب از ضمان پزشک و گاه پرستار سخن به میان آوردهاند و از مسئولیت داروساز کمتر بحث شده است. لذا، ضروری است مسئولیت مدنی داروساز در ساخت دارو به صورت مستقل تبیین و تنقیح شود؛ زیرا غفلت از مسئولیت داروساز در فرآیند درمان با روح عدالت سازگار نیست و موجب نگرش ناقص به مسألهی ضمان ناشی از قصور و تقصیر در فرآیند درمان خواهد بود. در همین راستا، با تمرکز بر مؤلفههای فقهی و حقوقی مسؤلیت مدنی، مسئولیت داروساز مورد بررسی قرار میگیرد. اقتضائات حرفه داروسازی موجب شده که تحقق مؤلفههای اساسی مسؤلیت مدنی نسبت به این حرفه متفاوت از دیگر شاخههای دانش پزشکی و پیراپزشکی باشد. تعهد به احتیاط، تعهد به آگاهسازی و تعهد به ایمنی که از تعهدات خاص حرفه داروسازی است، وضعیت مسئولیت مدنی را در این حرفه متفاوتتر میسازد.
نتیجه گیری: مسئولیت مدنی داروساز دائرمدار تحقق سه مؤلفهی اساسی است که عبارتند از: فعل زیانبار، ضرر وارده و رابطهی سببیت میان فعل زیانبار و ضرر وارده. در این نوشتار، سه مؤلفهی فوق، به فراخور حرفهی داروسازی مورد بررسی قرار میگیرند و در پایان ثابت خواهد شد که ترتّب مسئولیت مدنی بر داروسازی، اقتضائات ویژه خود را دارد که آن را از دیگر حرفهها متمایز میسازد.
متن کامل [PDF 374 kb]   (68 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.